Protein

Protein:

Den idealiska kosthållningen bör innehålla 55-65% kolhydrater, 25-35% fett och 10-15% protein. Även om proteindelen är den minsta är den oerhört viktig. Vi behöver protein för att växa och för att reparera och återställa vävnader i kroppen. Tillförseln av protein är viktig under de perioder då kroppen växer; under uppväxttiden, puberteten och under gaviditet. Vuxna människor behöver inga större mängder protien. Så lite som 45 g per dag anses vara numera vara tillräckligt, såvida kvaliteten är den rätta.
 
Även om protein ofta sammankopplas med stora, saftiga biffar, så finns det i riklig mängd även i andra livsmedel. Vissa växter, t ex sojabönan, innehåller faktiskt mer protein än kött. Men kvantiteten är inte det viktigaste. Av de 22 aminosyror som kroppen behöver finns det 8 som den inte kan producera själv. Dessa finns endast i födoämnen som innehåller protein, även om, konstigt nog, inte all mat som innehåller protein också innehåller samtliga 8 aminosyror. Ägg har den nästan perfekta sammansättningen av aminosyror trots att de innehåller relativt lite protein. Fisk och kött kommer därnäst och sedan ost, mjölk, spannmålsprodukter och bajlväxter (sojabönor, groddar, mungobönor, limabönor, ärtor, kidneybönor, etc). Nötter och frön innehåller protein i relativt låg kvalitet. Hur ska man bära sig åt för att få det protein man behöver? Ät en varierad, väl sammansatt kost - och det är inte nödvändigt att den innehåller kött.


Kommentarer
Postat av: Anonym

neranför göteborg :P

ja allt är bra med mig :P

2009-08-22 @ 13:15:57
URL: http://designbyjessica.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0