Styrka

Din fysiska styrka och idrottsförmåga beror till stor del på din muskelstyrka. Styrka muskler är fasta, ger kroppen snygga konturer och gör att du kan utföra de flesta rörelser med lätthet. Antalet fibrer per muskel är genetiskt betingat och kan inte förändras. Däremot kan träning öka de enskilda muskelfibrernas tjocklek samt blodgenomströmningen i musklerna och på så sätt stärka dem rent allmänt. En av de största fördelarna med ett regelbundet, genomtänktträningsprogram är att det  med tiden kan bygga upp både muskelstrykan (musklernas förmåga att utöva mesta möjliga kraft i ett givet ögonblick) och muskeluthålligheten (musklernas förmåga att utföra en uppgift upprepade gånger utan att tröttas). Brist på aktivitet gör att musklerna minskar i storlek och förtvinar. Minskande muskelfibrer försvagar inte inte bara muskeln utan gör den känsligare för skador vid plötslig och ovan ansträngning. Eftersom ledernas hållfasthet och rörelseförmåga är beroende av de omgivande muskelgrupperna, har svaga muskler även en tendens att resultera i svaga leder. Dessa är då också mer utsatta för vrickningar eller skador på de stödjande ligamenten.
 Styrkan hos de stora muskelgrupperna kan öka antingen genom att man ägnar sig åt speciella sportgrenar eller motionsformer eller genom att man utför ett träningsprogram där man kombinerar vissa rörelser som tvingar musklerna att spännas och sträckas. Den sistnämda metoden är mest tillförlitlig, förutsatt naturligtvis att det är ett väl genomtänkt program, eftersom man systematiska bearbetar var och en av de stora muskelgrupperna. De effektivaste sättet att öka muskelstyrkan är att ägna sig åt en typ av träning där musklerna måste arbeta hårdare därför att man förser dem med ett motstånd. Man kan till exempel simma motströms, cykla i motvind eller träna med vikter.
 Förnuftig träning med vikter resulterar inte i stora, svällande muskler. De blir istället fasta och starka och skyddar på så sätt lederna. Du får snyggare figur rent allmänt och i synnerhet fastare lår, skinkor och överarmar som brukar vara svårast att komma åt med bantning. Eftersom träningen bearbetar muskler som du inte vanligtvis använder i det dagliga livet kan du med hjälp av denna "skulpera" fram en snyggare figur.
 Hantlar och skivstänger stärker muskulaturen i bröstkorgen, på armar, axlarna och övre ryggpartiet - som brukar vara svaga hos kvinnor. Vikter som man spänner kring vrister och handleder stärker muskulaturen i vader, lår och mage samt i överkroppen. Båda typer finns att köpa i sportaffärer och varuhus. Du kan också improvisera med konservburkar eller sockerpaket. Om du tränar med vikter bör du först se till att du är i relativt god kondition och kan utföra det grundläggande träningsprogrammet utan att överanstränga muskler och leder eller bli stel och öm efteråt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0