Slipning

Celler som har legat länge på hudytan är gråaktiga och matta i tonen. De kan täppa till talgporerna, vilket leder till pormaskar och får huden på ansikte och kropp att se ojämn och fläckig ut. När man slipar huden påskyndas bortfallsprocessen genom att man tar bort det yttersta, döda lagret och blottar den finare, genomskinligare vävnaden under. En slipning kan också bidra till att bevara hyns ungdomliga fräschhet. Vissa hudspecialister påstår att skälet till att män inte får linjer kring munnen och på kinderna lika mycket som kvinnor är att den dagliga rakningen fungerar som en slipning.
 
Syftet med kosmetisk slipning är att åstadkomma avskalning av det översta hornlagret. De gamla egyptierna slipade med en blandning av finkrossad alabaster, honung och havremjöl, och man kan göra sin egen "slipmassa" av rostat havremjöl som blandas med saften från en citrusfrukt och lite vatten till en smet. Man kan också använda en sträv ansiktsvante eller en roterande "skurborste", en mask eller en kemisk lösning som brukar innehålla ett fettlösande medel och marknadsförs som acnelösning.

Vilken metod man än tillämpar bör man anpassa den efter hur stark huden är. Syftet är att huden ska bli varm, genomskinlig och fräsch, inte röd, svidande och inflammerad. Torr och ömtålig hy bör inte slipas alls, men den tåligare huden på kroppen kan mycket väl klara en kraftig avrivning med en torr borste eller liknande, som befriar kroppen från döda celler och förbättrar blodcirkulationen genom de ytliga kärlen. Vissa partier kan ägnas speciellt uppmärksamhet: knottror på överarmar, lår och skinkor  och skrovliga, fjälliga fläckar på knän och armbågar. Gnid in en kroppslotion efteråt, som slätar till den nya huden och lämnar den rosig och frisk.


Källa: Vogue Den stora boken om skönhet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0