Pedikyr steg för steg

Var lika rädd om fötterna som du är om händerna. Fotsulan är beundransvärt stark, och måste vara det, men den är mer utsatt för virus-, svamp- och andra infektoner än nästan hela resten av kroppen. Många av de vanligaste fotbesvären orsakas av illasittande hårda skor. Välj därför dina skor med omsorg. Förvissa dig om att de är bredast vid tårnas bas, att tårna kan röra sig fritt inuti dem och att ovanlädret är mjukt och smidigt och inte trycker när du går. Framför allt ska du aldrig tro att ett nytt par skor måste "gås in". Det leder så gott som säkert till problem i framtiden. Vänj dig vid att byta skor och, vilket är ännu viktigare, klackhöjder så att vadmusklerna tränas och hälar och fotsulor får vila.

Börja med ett varmt vattenbad. Många förföriska doftande tillsatser finns att köpa, men det är bara vattentemperaturen, omkring 40 grader, som har verkan. Häll gärna en kopp havssalt i 4 liter vatten. Du kan också stänka i det skumbad du tycker bäst om och sätta till ett par matskedar bakpulver för att mjuka upp skrovliga partier, om det behövs.

  1. När du suttit med fötterna i varmt vatten en stund och huden är mjuk filar du med pimpsten eller fotfil bort skrovlig, död hud från hälar, sidor och sulor. Gör ingenting åt tårna.
  2. Torka fötterna ytterligt noga, särskillt mellan tårna där svamp och bakterier lätt föörökar sig. När fötterna är rena och mjuka granskar du dem noggrant. Om du hittar något som du tror kan bli till problem så gå till en kompetent fotvårdare.
  3. Klipp nageln rakt längs översidan, följ täns form och var noga med att inte klippa för kort. Klipp inte ner hörnen uteftersidorna, det kan leda till nageltrång. Jämna till vassa kanter med den grova (mörka) sidan av en sandpappersfil.
  4. Upprepa proceduren med nagelbandskrämen och orangepinnen som på manikyren och börja med att massera in krämen väl i nagelbandet.
  5. Gnid in fötterna med handkräm, dock inte mellan tårna. (om huden känns fuktig där så badda med sprit.) Knåda och massera varje kvardratcentimeter av fotsulan, hälen och fotens översida.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0