Manikyr steg för steg

Alltför ivrig manikyr skadar nageln och nagelbandet, särskilt om man använder vassa metallinstrument. Tecken på dålig nagelvård är åsar och jack i naglarna och rött, inflammerat nagelband. Ständigt bruk av nagellack och kemiska lösningsmedel som tar bort det, särskilt aceton, torkar ut nageln. Den första impulsen är kanske att dölja dåliga naglar med färg, men det är klokare att låta dem vara, manikuera regelbundet och behandla dem med varm olivolja. Doppa fingertopparna i en skål olja några minuter en gång i veckan - skillnaden är märkbar.


  1. Doppa fingrarna en liten stund i en skål med varmt tvålvatten eller vatten med en citronskiva i. Det löser upp smutsen och mjukar upp nagelbandet. (om naglarna är mycket torra doppar du dem i stället i varm oliv- eller madelolja.) Torka fingrarna och skrapa bort lossnad smuts från undersidan av nageln med en orangrpinne. Gå inte för långt ner, och var lätt på handen. Om smuts har bäddats in i nagelns rosa parti, nagelbädden, så låt den växa ut.
  2. Stryk på lite nagelbandskräm vid varje nagelrot. Krämen ska vara tjock och fast i konsistensen. Massera in den ordentligt i nagelbandet och nageln med tummen i en fast, roterande rörelse. Det hjälper också till att stimulera cirkulationen och ger upphov till en frisk, rosig färg under nageln.
  3. Fila ner den vassa änden av en orangepinne så att den blir slät och rundad, och låt den försiktigt glida ett litet stycke under nagelbandet vid roten och sidan av nageln. Lyft nagelbandet en aning, under tiden. Var mycket försiktig. Skjut inte hårt, använd aldrig en setsig organgepinne eller ett metallföremål, klipp aldrig nagelbandet och undvik "nagelbandsbottagare" som öppnar utrymmet mellan huden och nageln och släpper in smuts, tvättmedel och nagellack i själva roten.
  4. Gnid in händerna med rikligt med handkräm. Dra först fingerlederna uppåt och skjut så huden nedåt mot knogarna med pek- och långfingrarna, som om du tog på dig ett par handskar. Massera slutligen handflatan.
En nagel som klipps kan försvagas och skiva sig. Fila hellre. Fila åt ett håll, från sidorna till mitten med den slätare (ljusare) sidan av en sandpappersfil, inte en metallfil. Runda den utskjutande delen. Formen bör motsvara föstet så att en perfekt oval bildas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0