Spannmålsprodukter

Ett sädeskorn består av grodd, kärna och skal (kil). Grodden och skalet avlägsnas vid malning och beredning, grodden därför att den innehåller lite olja som förkortar förvaringstiden på den färdiga produkten och skalet, kilet, därför att det är så grovt och därför inte anses önskvärt. Detta är synd, eftersom grodden och skalet är de två näringsrikaste delarna av sädeskornet, med höga halter B-vitamin, viktiga spårämnen (mineraler), protein och fibrer.
 Vill man dra nytta av all näring i det ursprungliga sädeskornet bör man köpa fullkornsprodukter - ris, bröd, mjöl, pasta - och använda dessa på samma sätt som deras motsvarigheter (utom vid bakning och i såser när man önskar en finare konsistens). Man bör äta minst två skivor fullkornsbröd om dagen. Det innehåller alla delarna hos sädeskornet och är mycket nyttigt. Två sådana smörgåsar med ett lämpligt pålägg blir en hel, mättande måltid och ger alla de näringsämnen som kroppen behöver. Det är viktigt att man äter bröd när man bantar, eftersom bröd är kolhydratrik och mättande mat och dessutom håller igång magen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0