Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker innehåller för det mesta rikligt med kolhydrater (stärkelse och natursocker eller fruktsocker), vitaminer och mineraler och lite protein och fett. Tillsammans med spannmålsprodukter bör de utgöra basen i kosthållningen och för att man ska få ut mesta möjliga näring ur dem bör minst hälften ätas råa. På så sätt tillför man kroppen viktiga vitaminer och mineraler - i synnerhet det flyktiga kalcium - som går till spillo vid tillagning. Ju fräskare frukt och grönsaker desto vitamin-och mineralrikare, och därigenom nyttigare. Det lönar sig att handla i affärer som man vet får färska varor varje dag.
 Även tillagningssättet avgör hur nyttiga grönsakerna är. För lång koktid är den värsta synden, men det finns även andra sätt att låta näringen gå förlorad. Följ dessa råd så får du ut det mesta och bästa av grönsakerna.

  • Borsta istället för att skala. Viktiga vitaminer och mineraler finns koncentrerade i skalet på grönsakerna. Skalet ger också mer fibrer och bevarar smaken.
  • Bryt grönsakerna i stora bitar eller skär dem i tjocka skivor. Om man tärnar eller strimlar dem minskar vitamininnehållet.
  • Laga bara till vad som ska ätas just för tillfället. Låt resten av grönsakerna ligga hela i kylskåpet (inte i vatten).
  • Koka i minimalt med vatten i vanlig kastrull eller tryckkokare. Den metoden anses nu vara att föredra framför att ångkoka. Undvik att steka i panna eller ugn.
  • Låt vattnet koka upp innan grönsakerna läggs i kastrullen. Koka sedan så kort stund som möjligt på svag värme. Mjuka, vattniga grönsaker som man inte behöver tugga har kokat för länge.
  • Tillsätt inte natriumbikarbonat för att få bättre färg på gröna grönsaker och använd aldrig kastruller och redskap av koppar. De bidrar till att C-vitaminhalten sjunker avsevärt.
  • Häll inte bort kokvattnet eftersom en del vitaminer och mineraler läcker ut under kokningen. Använd istället spadet till soppor och såser.
  • Ät grönsakerna nykokta. Låt dem inte stå för länge i värmeugn och undvik att värma dem på nytt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0